Alegerea unui nume pentru site

Alegerea unui nume pentru site

Alegerea unui nume de domeniu pentru siteul tau poate parea destul de usoara, dar trebuie sa iei in considerare anumiti factori care nu sunt atat de evidenti.

Numele domeniului este primul pas spre inceputul businessului tau. Sa nu cazi in capcana de a crede ca este ok sa alegi un nume oarecare care sa il inregistrezi apoi cu .ro sau .com. Exista multe lucruri de luat in considere, pe unele probabil ca le cunosti deja, altele mai putin.

Pentru o intelegere mai indeaproape, poti asemana alegerea numelui, cu alegerea unui numar de telefon. Pentru a ajunge la un site, trebuie sa ii cunosti denumirea (adresa) si extensia.

Extensiile sunt multiple, ca de exemplu, .edu .org .asn .info .gov .net .biz . Unele au sunt folosite special de institutii ale guvernelor sau de catre asociatii, motiv pentru care e nevoie de un plus de atentie.

Daca iti doresti ca siteul tau sa functioneze mai ales in Romania, atunci cea mai indicata extensie este .ro, daca vrei sa ai activitate in alta tara si doar acea tara, e potrivita extensia acelei tari.

 

Marci comerciale și nume de domenii
Inainte sa iti inregistrezi numele ales, e de preferat sa te asiguri ca marca ta este unica si nu exista o potentiala incalcare a dreptului de autor a altei marci. Ca aplicant a inregistrarii trebuie sa te asiguri ca prin marca ta nu exista nicio sansa de a incalca drepturile altei marci inregistrate.

 

Ce constituie o incalcare a drepturilor de autor?
O plangere a incalcarii drepturilor de autor constituie orice nume care e identic, sau diferente subtile care par sa arate ceva ce nu sunt, iar scopul este clar de a insela cumparatorul.

Cand iti alegi numele firmei tale e bine sa tii cont de anumite elemente:

 

Fii scurt
Cel mai bun nume e format din doua, maxim trei cuvinte. Gandeste-te cat de anevoios este sa retii o serie de termeni. Ar fi mult prea complex. Alege ceva scurt si memorabil.

 

Fii clar
Numele ciudate sau cu referinte pot provoca confuzii si dezorienta utilizatorii cand incearca sa isi reaminteasca numele domeniului tau. In momentul in care clientii fac cautari, acestia folosesc nume relevante pentru produsul sau serviciul pe care le cauta. Pe cale de consecinta, daca vinzi panfoti, ar fi ideal sa alegi domeniul http://pantofi.ro/ , astfel atunci cand cineva cauta sa cumpere pantofi ai toate sansele sa apari intre primele cautari.

 

Simplifica
Siteul tau, de fapt toata afacerea trebuie sa fie cat mai simpla, aminteste-ti ca toti competitorii tai se afla la un buton ‘inapoi’ distanta. Asta inseamna ca trebuie sa fie drumul spre achizitie si produse foarte simplu si rapid pentru orice utilizator.

 

Foloseste cuvinte simple
Oamenii sunt comozi. Totul trebuie sa fie la indemana, la pret fantastic, calitate maxima si totul trebuie sa fie facut cu cat mai putina bataie de cap.
Incearca sa nu folosesti numarul “0” in numele domeniului, provocand confuzii cu litera “o”. Poti inregistra mai multe domenii cu nume diferite, iar asta s-a dovedit in anumite cazuri a fi o strategie foarte buna de marketing, de optimizare a vanzarilor. In acest fel poti crea diferite rankuri pentru keywords diferite.

 

Foloseste denumirea generica a serviciului sau produsului tau
Cand iti cauti denumirea produsului tau, este ideal sa folosesti denumirea produsului sau serviciului tau. Exact ca in exemplul de mai sus, daca vinzi pantofi, ideal ar fi sa te inregistrezi pe domeniul http://pantofi.ro/. Acest lucru te va indexa mai bine pe motoarele de cautare, pentru ca majoritatea persoanelor fac cautari generale pentru produsele de care au nevoie.

Daca folosesti aceasta adresa atunci cand alte siteuri cer sa se lege la siteul tau, asta va ajuta motoarele de cautare sa inteleaga ceea ce ai pe site.

 

Domenii specifice fiecarei tari
Daca businessul tau depaseste granitele unei tari, incearca sa cumperi acelasi nume de domeniu, insa cu extensia tarii respective.

 

Fa-l memorabil
Foloseste cuvinte simple insa intr-un mod inovativ sau chiar sa le sudezi astfel incat sa se poata integra usor in limbajul nostru de zi cu zi. Aceasta metoda poate fi folosita pentru a face numele tau unul memorabil, iar atunci cand cineva va cauta ceea ce tu vinzi, va putea sa isi aminteasca usor de numele tau. Cel mai evident exemplu este numele Facebook si Google. Compus din Face (fata/chip) si Book (carte) numele este unul usor de retinut; iar Google si-a gasit numele dintr-o gresala de scriere, intentia era pentru “googol” care e denumirea numarului de forma: 10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 adica 1*10 la puterea 100.
Numele siteul nu trebuie neaparat sa fie identic cu cel al firmei, trebuie sa fie usor de retinut pentru utilizatorii tai.

 

Numele tau este deja luat ?
Multe persoane cred ca daca isi inregistreaza afacerea si compania sub un anumit nume, in mod automat si echivalentul online va fi rezervat. Nimic mai fals. Numele pentru siteuri se dau dupa regula “primul venit, primul servit”. Motiv pentru care este bine sa cauti numele pe care ti-l doresti si sa vezi daca este deja luat. Sunt multe siteuri pe care poti verifica daca un anumit nume e cumparat deja, sau poti pur si simplu sa scrii numele in browserul de internet numele.extensia_dorita adica http://www.exemplu.ro/ si daca e luat va aparea ceva, altfel ar trebuie sa apara un mesaj de genul “Pagina nu poate fi accesată.”.

 

Ce sa faci daca numele este deja luat

Daca nu se poate inlocui numele sau modifica, si crezi ca acela este numele perfect, atunci poti incerca una dintre metodele urmatoare:
– Incearca sa adaugi un minus in interiorul numelui nume-exemplu.ro
– Incearca sa faci o alta combinatie de nume nume-exemplu sau exemplu-nume
– Foloseste acronimele sau prescurtari
Aceasta ultima metoda e de preferat sa fie folosita ca o ultima solutie considerand ca mai sunt multe nume disponibile pentru un site sau o denumire creativa.

 

Mi-am luat domeniul, acum ce fac?
Asigura-te ca iti pui la loc sigur detaliile despre domeniul tau si mai ales detaliile de contact al persoanei care ti-a facut inregistrarea numelui; cu acesta vei lamuri orice problema poate aparea cu numele domeniului, serverul de e-mail daca e cazul, inclusiv daca iti vei alege inca un nume care sa duca la acelasi site. E de mentionat ca nu vei fi proprietarul domeniului ales, ci doar ai o licenta care iti permite pe o anumita perioada de timp sa il folosesti. Licenta se acorda pe o anumita perioada de timp. Este foarte importanta sa ti minte acest lucru pentru ca atunci cand expira perioada va trebui sa reinnoiesti aceasta licenta. Asta este foarte important de asemenea daca vrei sa iei un domeniu vechi, folosit in trecut de catre altcineva.

 

Fraude cu numele domeniilor – atentie!

Asigurandu-te ca iti pastrezi securizate informatiile referitoare la siteul tau, va ajuta in preventia fraudelor. Cea mai populara frauda este cea in care infractorul aduna informatii referitoare la domeniu, informatii care sunt publice – din surse precum WHOIS, iar apoi trimite scrisori proprietarului licentei in care sunt “informati” ca domeniul lor se apropie de termenul de expirare si trebuie sa se re-inregistreze pentru a nu pierde domeniul. Proprietarul in necunostiinta de cauza plateste reinoirea la o companie pe care nu o cunoaste si cu care nu a avut de-a face pana acum. In cazul acestor tipuri de inselaciune se cer sume mici, intre 50-100$ ca sa nu apara suspiciuni. Multi oameni au fost deja pacaliti. Deci asigura-te ca stii cu siguranta numele celui care ti-a inregistrat domeniul si tine-ti la indemana toate hartiile necesare pentru a verifica in cazul in care primesti astfel de informatii suspecte. Odata ce numele domeniului a fost inregistrat va trebui sa gasiti un provider pentru viitorul site.

Response to this project

characters left

No comments yet.